Emeklilik ve Sigorta

Yapıkredi Bireysel Emeklik

yapıkredi bireysel emeklilikBireysel Emeklilik sistemi nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi, bireylerin yaşlılıkta kullanabilecekleri düzenli emeklilik geliri sağlayan, gönüllü katılıma dayalı, kamu sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı nitelikte bir sistemdir. Sistem, 56 yaşında emekli olmaya ve bireylerin aktif çalışma dönemlerinde elde etmiş oldukları gelirlerin bir kısmını, sözleşme süresince sisteme aktarmaları halinde, emeklilik dönemlerinde toplu ödeme veya yıllık gelir sözleşmesi yaparak emekli maaşı almalarına olanak sağlar. Bireylerin sisteme yapacakları katkı payı ödemeleri, emeklilik yatırım fonlarında değerlenerek, katılımcıya yüksek getiri elde etme şansı tanırken, aynı zamanda ülke ekonomisine de katkıda bulunur. Sisteme ödenecek katkı payları, katılımcının sahip olduğu bireysel emeklilik hesaplarında saklanır ve emeklilik yatırım fonlarının büyümesiyle katılımcıya geleceğini garanti altına alma güvencesi verir. Bireylerin kendi emeklilikleri için bugünden yaptıkları katkı payı ödemeleri, ayrıca gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilmekte ve bireylere önemli ölçüde vergi avantajı sağlamaktadır.

Kimler katılabilir?
Bireysel Emeklilik Sistemi`ne 18 yaşını aşmış, medeni haklarını kullanabilen herkes katılabilir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne Nasıl Katılabilirsiniz?
Müşteri temsilciniz, sisteme girmek istediğinizde, emekliliğinize yönelik beklentilerinizi, ortalama gelir düzeyinizi, risk profilinizi, önceliklerinizi ve kişisel ihtiyaçlarınızı göz önüne alarak size en uygun teklifi hazırlar. Katkı paylarınız, emeklilik sözleşmesi teklif formunda seçmiş olduğunuz yatırım fonlarında yatırıma yönlendirilerek değerlendirilir.

Nasıl Emekli Olurum?
Emekli olabilmeniz için sistemde en az 10 tam yıl kalmanız, 10 tam yıla karşılık gelen asgari katkı payını ödemeniz ve 56 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir. Emekli olduğunuzda, birikimlerinizi isterseniz emekli maaşı olarak, isterseniz toplu para olarak alabilirsiniz. Sistemden 10 tam yılı doldurmadan ya da 10 tam yılı doldurup 56 yaşına gelmeden de ayrılabilirsiniz. Ancak bu durumda daha az vergi avantajı söz konusu olacaktır. Vefat, maluliyet gibi zorunlu nedenlerle sistemden ayrılmak gerekirse, emekliliğe hak kazanılmış gibi, yapılacak ödemelerin %25’i gelir vergisinden muaf tutulacaktır. Kalan kısım üzerinden ise %5 oranında stopaj kesintisi uygulanacaktır.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Vergi Avantajları Nelerdir?
07.10.2001 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4697 sayılı kanunla Bireysel Emeklilik Sistemi size, 3 aşamalı vergisel avantaj sağlamıştır.

Katkı paylarının ödenmesi aşamasındaki vergi avantajları:
A) Ücret matrahının tespitinde; – Aylık olarak elde edilen ücretin %10`u – Yıllık olarak en fazla asgari ücretin yıllık tutarı kadar indirim sağlanabilir.
B) Yıllık beyanname ile beyan edilecek matrahın tespitinde; – Beyan edilen gelirin en fazla %10`u – Yıllık olarak en fazla asgari ücretin yıllık tutarı kadar indirim sağlanabilir.
C) İşverenler tarafından ücretliler adına Bireysel Emeklilik Sistemi’ne ödenen katkı payları, ücretle ilişkilendirilmeksizin doğrudan gider yazılabilir.
Katkı paylarının değerlendirilmesi aşamasındaki vergi avantajları: Bireysel Emeklilik Sistemi’ne ödenen katkı paylarının değerlendirildiği emeklilik yatırım fonlarının kazançları, kurumlar vergisinden muaf tutulmuştur.
Emeklilik gelirinin ödenmesi aşamasında elde edilen gelirler, menkul sermaye iradı olarak nitelendirilir ve Gelir Vergisi Kanunu’nca stopaja tabi tutulur.
A) Emeklilik hakkı kazanarak ayrılmanız durumunda elde ettiğiniz gelirin %25’i gelir vergisinden muaf tutulmuştur. Kalan %75’lik kısıma %5 stopaj uygulanacaktır.
B) Emeklilik hakkı kazanmadan ayrılmanız durumunda;
Asgari 10 yıl sistemde kalmışsanız, elde ettiğiniz gelir üzerinden %10 gelir vergisi stopajı yapılacaktır.
10 yıldan daha kısa bir süre sistemde kalmışsanız, elde ettiğiniz gelir üzerinden %15 gelir vergisi stopajı yapılacaktır.
Vefat veya maluliyet durumunda yapılacak ödemelerin %25’i gelir vergisinden muaftır. Kalan miktar üzerinden %5 stopaj yapılacaktır.
Tek primli yıllık gelir sigortalarından yapılan ödemelerin tamamı gelir vergisinden muaftır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu