.Güncel Bilgiler

Paypal Nedir

paypalPaypal bir internet bankacılığıdır. Kredi kartınıza yada bakanıza bağlayıp, internet üzerinden dünyanın heryerinden alışveriş, para yatırma, para alma gibi bir çok işlevi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıntılar için Buyrun R.10.net ten bulduğum yazıyı sizle paylaşacam. Ancak bu yazı eski paypal için, yani İNGİLİZCE için. Paypal artık türkçe dil seçeneğinide sunmaktadır.

1. PayPal nedir? Nasıl çalışır?

PayPal, e-posta adresi olan herkesin güvenli bir şekilde para gönderip alabilmesine olanak sağlayan alternatif bir ödeme sistemidir. Bu sistem bazı e-ticaret sitesi tarafından temel ödeme sistemi (eBay-www.ebay.com gibi), birçokları tarafından da alternatif ödeme sistemi olarak desteklenmektedir.

PayPal 56 ülkeden kullanıcı kabul etmektedir. Bu ülkeler kullanıcıların PayPal hesaplarında biriken parayı alma alternatiflerine göre dört gruba ayrılır.

Birinci grupta bulunanlar biriken paralarını kendi ülkelerindeki yerel banka hesaplarına veya ABD’de bulunan banka hesaplarına aktarabilirler.
İkinci gruptaki ülkelerdeki kullanıcılar biriken paralarını ABD’de bulunan banka hesaplarına aktarabilir veya çek olarak talep edebilirler.
Türkiye’nin de içinde bulunduğu üçüncü gruptaki ülkelerin kullanıcıları biriken paralarını sadece bir ABD bankasındaki hesaplarına aktarabilirler.
Dördüncü gruptaki ülkelerin kullanıcıları ise PayPal ile sadece para gönderimi yapabilirler, para alamazlar.

Nasıl çalışır?

E-posta adresinizi kaydederek sisteme üye olduğunuzda PayPal sizin için bir sanal cüzdan açar. Hesabınızı aktifleştirip sanal cüzdanınızdan ödeme yapabilmek için öncelikle bir banka kartınızı PayPal hesabınıza kaydetmeniz gerekiyor. Bu kart isterseniz bir kredi kartı (Visa, Master Card, American Express veya Discover) isterseniz de üzerinde Visa ya da Master Card logosu bulunan bir ABD bankasına ait sıradan bir banka kartı (ATM Kartı) olabilir. Hesabınızı aktifleştirdikten sonra e-posta adresini bildiğiniz herhangi bir PayPal üyesine (kişi veya şirket) ödeme yapabilirsiniz.

PayPal, ödeme için birden fazla alternatif sunar:

PayPal üyesi iseniz, www.paypal.com adresinde bulunan hesap yönetim sayfanızdan e-posta adresini bildiğiniz herhangi birine para gönderebilirsiniz. Para gönderdiğiniz kişi eğer hali hazırda PayPal üyesi değilse gönderilen iletide kendisine nasıl üye olacağı ve hesabındaki parayı nasıl alacağına ilişkin bilgiler sunulmaktadır.
PayPal üyesi iseniz, PayPal ödeme sistemini destekleyen bir elektronik ticaret sitesinden alışveriş yaparken alışverişinizi sonlandırmak istediğinizde sitenin sizin için hazırladığı PayPal ödeme arayüzünden PayPal hesabınıza ait e-posta adresiniz ve parolanızı girerek ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sistemin en güzel yönü kredi kartı bilgilerinizi PayPal üzerine kaydettikten sonra kredi kartı bilgilerinizi her sitede yeniden vermek zorunda olmayışınızdır. Bu sitede sizin için açılan PayPal ödeme arayüzünde, PayPal kullanıcı hesabınız ve parolanızı girerek ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
PayPal üyesi değilseniz, PayPal ödeme sistemini destekleyen bir elektronik ticaret sitesinden alışveriş yaparken bu sitenin sizin için hazırladığı ödeme sayfasını güvenli bulmuyorsanız ödeme işlemini PayPal ödeme sayfasından da gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayfada girdiğiniz ödeme bilgileri ile dilerseniz PayPal üyesi de olabilirsiniz.

PayPal sisteminde bir ödeme işlemi gerçekleştiğinde gönderilen tutarın belli bir oranı alıcının hesabından kesilir. Gönderme işleminden kesilecek ücret göndericiye yansıtılmaz.

PayPal sisteminde aşağıdaki para birimlerinde para gönderebilir veya alabilirsiniz.

Amerikan Doları
Kanada Doları
Euro
Sterlin
Yen
Avustralya Doları
Ancak bu para birimleri arasında çevrim yapmak istediğinizde PayPal döviz paritesinin belirli bir yüzdesi (şimdilik %2.5) kadar kesinti yapar.
Üyelik İşlemleri

Kişisel Hesap (Personal Account)
Bu hesaba sahip kullanıcılar PayPal ile ücretsiz para gönderimi yapabilirler. Ancak kredi kartı veya ATM kart ile yapılan ödemeleri alamazlar.
Öncelikli Hesap(Premier Account)
Bu hesaba sahip kullanıcılar kişisel hesaptaki işlemlere ek olarak PayPal ile kendilerine kredi kartı veya ATM kart ile yapılan ödemeleri belirli bir kesinti ile alabilirler. Ayrıca kendi Internet siteleri üzerinden ödeme kabul edebilir ve PayPal sepet sistemini kendi sitelerine ekleyebilirler.
Bu hesap türünde ayrıca kendi e-ticaret sitesinden PayPal ödeme sistemi ile satış yapacak kullanıcılar için raporlama, sunucu bağlantısı sayesinde gerçek zamanlı ödeme doğrulama imkanı ve ödeme sisteminizi daha güvenli hale getirmenize olanak sağlayacak bilgiler yer almaktadır.
Ticari Hesap (Business Account)
Bu hesaba sahip kullanıcılar Öncelikli Hesap taki özelliklere ek olarak kendi şirket adınızla iş yapabilmenizi sağlar. Farklı seviyelerde birden çok kullanıcı ile hesabınızı yönetebilirsiniz.

Üye Kaydı:

PayPal üyesi olmak için yapmanız gereken işlemlere www.paypal.com adresinden “Join Now” linki ile ulaştığımız https://www.paypal.com/cgi-bin/websc…gistration-run sayfasından hesap türünü ve bulunduğumuz ülkeyi seçerek başlıyoruz. Yukarıda açıkladığımız gibi eğer PayPal sistemini sadece ödeme yapmak için kullanmayı düşünüyorsanız Kişisel Hesap sizin için uygun olacaktır. Ancak ödeme yapmanın yanı sıra kendi elektronik ticaret sitenizden kullancılarınıza ödeme yapma imkanı da sunmak istiyorsanız Öncelikli Hesap tercih edilmelidir. PayPal’ın üye kabul ettiği 56 ülke arasından Türkiye’yi tercih ettikten sonra aşağıda bulunan “Continue” tuşuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz.

Üye kaydının ikinci adımında açacağımız hesap ile ilgili bilgiler giriliyor. “Personal Information” kısmında kişisel bilgilerimizin yanı sıra hesabımızdaki temel para birimi olacak “Primary Currency” alanını seçiyoruz. Hesabımızla ilişkilendireceğimiz e-posta adresimizi, parolamızı ve parolayı unutma halinde hesabımıza erişebilmemizi sağlayacak iki hatırlatma sorusunu yine bu sayfada giriyoruz.
Kullanıcı sözleşmesini kabul ettiğimizi belirten iki bölümü işaretleyip doğrulama resmini de girdikten sonra aşağıdan “Sign Up” tuşuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz.

Üçüncü adımda eğer istersek hesabımıza bir banka kartı ekleyebiliyoruz. Ancak bu işlemi bu adımda yapmak zorunda değiliz. Dilersek hesabımızı oluşturduktan sonra da kart bilgilerini ekleyebiliriz. Tahmin edeceğiniz gibi hesabımıza bir kart eklemeden para gönderme işlemi yapamıyoruz. Hesabımızı sadece bize gönderilen paraları toplamak için kullanıyoruz, toplanan paraları ABD bankasındaki hesabımıza aktaramıyoruz. Üye kaydının bu adımında eğer hesabımıza kart ekleyeceksek bilgileri girip “Add Card” tuşuna basıyoruz, kart ekleme işlemini sonraya bırakmak istiyorsak “Cancel” tuşuna basarak devam ediyoruz.

Dördüncü adımda sizin için yeni oluşturulan hesabın aktifleştirilmesi için belirttiğiniz e-posta adresine gönderilen iletideki linke tıklayıp, gelen sayfada parolanızı girmeniz gerektiği anlatılıyor. İstenilen işlemleri yaptığınız taktirde e-posta adresinizin doğrulandığını belirten bir sayfaya geliyorsunuz. Buradan yine “Continue” seçeneğini işaretleyerek hesap yönetim sayfanıza geçebilirsiniz.

Hesabınızı oluşturduktan sonra üyeliğinizle ilgili yapabileceğiniz birkaç geliştirme mevcut:

Eğer kayıt sırasında yapmadıysanız para gönderebilmek ve hesabınızda toplanan paraları bir ABD bankasındaki hesabınıza aktarabilmek için öncelikle hesabınıza bir kart eklemeniz gerekiyor.
Eğer kayıt olurken Kişisel Hesabı tercih ettiyseniz ve daha sonra Öncelikli Hesap kullanmaya karar verdiyseniz “Upgrade Account” seçeneği ile hesabınızı bu seviyeye çıkarabilirsiniz. Bu sayede hesabınız kredi kartı ile ödeme kabul edebilir hale geliyor.
Hesabınıza bir kart eklediğinizde hesap yönetim sayfanızda “Enroll in Expanded Use” seçeneği çıkıyor. Normalde PayPal hesabınızdan bir e-posta adresine gönderebileceğiniz veya kendi banka hesabınıza aktarabileceğiniz para miktarı $250.00 ile sınırlı ancak bu seçeneği tıklarsanız kartınızdan $1.95 çekilerek size limitsiz para transferi imkanı sunuyor. Sizden bu işlem sırasında kesilen $1.95 daha sonra hesabınıza tekrar aktarılıyor.

Üye Kaydının Silinmesi:

Üye girişi yaptıktan sonra My Account altında Profile bölümünden “Close Account” seçeneği seçilir. Gelen sayfada hesabınızı kapatmaya karar vermenize çok üzüldüğünü belirten PayPal size kapatma gerekçenizi soruyor. Bu kısımda mutlaka bir neden belirmeniz gerekiyor. “Continue” tuşu ile geçtiğiniz bir sonraki sayfada size bir kez daha emin olup olmadığınız soruluyor. Tekrar “Continue” seçildiğinde gelen sayfada “Close Account” tuşu tıklanarak hesabınızı tamamen kapatabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu