Konut Kredisi

Albaraka Konut Finansmanı

Albaraka Konut Finansmanıyla Konut almanın tam sırası uygun fazileri herkesi konut sahibi yapıyor www.internetbankasi.org

Özellikleri :

  • Kredi değerliliği bulunan, gelirini belgeleyebilen ve geliri, kullanmak istediği finansmanın geri ödemelerini karşılayacak düzeyde olan her müşterimiz Bankamızdan konut finansmanı kullanabilir.
  • Kat Mülkiyeti veya kat irtifakı tapulu konut ya da işyeri alımlarınızda; konut finansmanı geri ödemenizi 60 aya kadar değişen vadelerde aylık eşit taksitler halinde yapabileceğiniz gibi iki ayda bir, üç ayda bir ya da değişken tutarlı esnek taksitlerle de gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede, ödemelerinizi kendi özel koşullarınıza uygun düşecek şekilde ayarlayabilir ve nakit sıkıntısı yaşamadan taksitlerinizi ödeyebilirsiniz

  • Konut veya işyeri için yaş sınırlaması dikkate alınmadan Konut Finansmanı’ndan faydalanabilirsiniz.
  • Konut veya işyerinin ekspertiz değerinin %70’ini finansman olarak kullanabilirsiniz.
    (*) Ekspertiz işlemi bankamız tarafından anlaşmalı firmalarımıza yaptırılmaktadır.
  • Finansman teminatı olarak finansman konusu konut ya da işyeri üzerinde Bankamız lehine 1. derece ve 1. sıra ipotek tesis edilmektedir..
  • Konutunuzu veya işyerinizi güvenle kullanabilmeniz için Gayrimenkul (Yangın Paket) Sigortamız ve DASK* (Zorunlu Deprem Sigortası)’nı, Albaraka Türk Şubeleri’nde hemen yaptırabilirsiniz. *(Doğal Afet Sigortaları Kurumu)
  • Konut Finansmanı ile ilgili finansman tesis ücreti ve kar paylarımızı, Finansman Kar Oranları ve Ücretleri bölümünde bulabilirsiniz.
  • Daha fazla bilgi ve bankacılık işlemleri için 444 5 666 numaralı Çağrı Merkezimizi arayabilirsiniz.

Taksit Ödemelerinizin Tutarı Ne Olacak ?

Ödemelerinizi kendi belirleyeceğiniz vade ve taksit tutarlarına göre hesaplamak için lütfen tıklayınız…

(*) Gerçek kişilerin ikamet amaçlı konut alımlarına dönük Konut Finansmanları’nda BSMV ve KKDF oranı % 0 olarak hesaplanmaktadır.

Konut Finansmanı İçin Gerekli Belgeler :
Size en yakın Albaraka Türk Şubesi’ne giderek aşağıda yazılan belgeler ve bunların asılları ile Konut Finansmanı başvurunuzu yapabilirsiniz.

Kişisel başvurularınız için istenilen belgeler :

  • Bireysel Finansman Başvuru Formu
  • TC Kimlik Belgesi
  • İkametgah Belgesi
  • Gelir Belgesi
    • Ücretli çalışanlar için son aya ait maaş bordrosu, maaş bordrosu firma antetli kağıdına düzenlenmiş ise firmanın imza sirküleri veya kaşeli imzalı şirket yazısı (şirket yazısı alınıyorsa şirketin yetkili imza sirküleri)
    • Serbest meslek sahipleri için; sahibi ya da ortağı olunan firmaya ilişkin
      vergi levhası fotokopisi, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, son 3 yıla ait Vergi Dairesi ya da yeminli mâlî müşavirlik onaylı bilanço ve gelir tablosu, câri yıl mizanı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıt belgesi ya da faaliyet belgesi
  • Tapu fotokopileri, kira kontratları ve diğer mal varlığı ve gelir belgeleri (varsa)
  • İmza Beyannamesi (Noter Onaylı)
  • Satın alınacak gayrimenkulun tapu fotokopisi
  • Finansman başvurunuzun değerlendirmeye alınabilmesi için asgari iki gerçek kişi kefil gerekmekte olup kefiller için de aynı belgelerin temini gerekmektedir. Talep edilen kredi koşullarına göre ek belgeler ve teminatlar istenebilir.

Firmanız için yapacağınız başvurularınızda istenilen belgeler :

  • Bireysel Finansman Başvuru Formu
  • Ortakların TC Kimlik Belgeleri
  • Ortakların İkametgah Belgeleri
  • İmza Beyannamesi (Noter Onaylı)
  • Ticaret Sicil Gazetesi Örneği
  • Oda Kayıt Belgesi
  • Son Üç Yıla Ait Bilanço ve Gelir Tabloları
  • Son Üç Yıla Ait Vergi Levhası Fotokopisi
  • Satın Alınacak Gayrimenkulun Tapu Fotokopisi* Finansman başvurunuzun değerlendirmeye alınabilmesi için asgari iki gerçek kişi kefil gerekmekte olup kefiller için de aynı belgelerin temini gerekmektedir. Talep edilen kredi koşullarına göre ek belgeler ve teminatlar istenebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Mortgage dünya üzerinde pek çok ülkede uygulanmakta olan uzun vadeli ve ipotek temelli bir konut finansman sistemidir. Mortgage, bankalar ve uzun vadeli konut finansmanı sağlayan diğer kuruluşlar tarafından tüketicilere kullandırılan konut kredilerinden doğan alacakların sermaye piyasaları aracılığıyla menkul kıymetleştirilmesi esasına dayalı bir sistemdir. Mortgage uygulamasında, menkul kıymet haline getirilerek yatırımcılara arz edilen konut finansman alacakları bankaların ve diğer konut finansman kuruluşlarının kredi alacaklarına öngörülen vadelerinden daha kısa bir sürede kavuşmalarına olanak sağlamaktadır. Bu sayede, vade uyumsuzluğu riskini üzerinden atarak asgari düzeye indiren bankalar ve diğer konut finansman kuruluşları 25-30 yıla varan uzun vadelerde ve düşük faiz/kâr oranları ile konut finansmanı sağlayabilmektedirler.

Mortgage tüketicilere ne tür faydalar sağlayacaktır?

Tüketiciler, Mortgage’le birlikte tüketiciler klasik anlamdaki konut kredilerinden daha uzun vadelerde ve daha düşük faiz/kâr oranları üzerinden konut finansmanı kullanabilecektir. Bu mortgage sisteminin sağladığı önemli bir avantajdır. Mortgage sistemiyle birlikte getirilen vergi istisnaları da krediler üzerindeki vergi yükünü azaltarak tüketicilerin katlanmak zorunda kaldıkları toplam maliyeti düşürmektedir.

Hangi tür gayrımenkuller mortgage kapsamına girmektedir?

Tüketicilerin konut edinmek amacıyla satın aldıkları gayrımenkuller mortgage kapsamına girmektedir. Finansman konusu gayrımenkulün tapuda “mesken”, “konut”, “apartman dairesi”, “müstakil ev”, “villa” vb gibi mesken amaçlı kaydedilmiş olması halinde söz konusu gayrımenkulün alımı amacıyla kullanılan kredi mortgage kapsamına dahil olmaktadır. Tüzel kişiler tarafından bu tip bir gayrımenkulün alımı amacıyla kullanılan krediler ise mortgage kapsamına dahil olmamaktadır.
Bankalar tarafından 5582 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte tüketicilere (yani gerçek kişi alıcılara);

a- Konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak krediler,
b- Finansal kiralama yolu ile kullandırılacak krediler,
c- Sahibi bulunduğu mevcut konutlar ipotek edilerek kullandırılacak tüketici kredileri ve
d- Bu nitelikteki (ilk üç maddede sayılan) kredilerin yeniden kredilendirilmesi (refinansmanı) amacıyla kullandırılan krediler Mortgage portföyüne dahil edilmektedir.

İşyeri, dükkan, arsa vb gayrımenkullerin finansmanı mortgage konusu olabilir mi?
Tapuda “işyeri”, “dükkan”, “büro”, “ofis”, “depo”, “arsa” vb gibi ticari nitelikli olarak kayıt altına alınmış olan gayrımenkullerin finansmanı mortgage kapsamında yer almamaktadır.

Mortgage’de vergi istisnaları neler olacaktır?

Mortgage kapsamına giren konut kredilerinde kredi anapara tutarı üzerinden hesaplanan faiz / kâr tutarının % 5’i oranında tüketicilerden tahsil edilen Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) tahsil edilmemektedir. Bunun dışında, mortgage kapsamındaki bir konut kredisi dolayısıyla tüketicilerden dosya ücreti, komisyon, ekspertiz ücreti, erken kapama ücreti ve sair adlar altında tahsil edilen diğer ücret ve komisyonlardan da % 5 BSMV kesintisi yapılmamaktadır.
Aynı şekilde, mortgage kapsamındaki bir konut kredisi dolayısıyla düzenlenecek DASK, Yangın, Konut ve Kredili Hayat Sigortası gibi sigorta poliçelerinden kaynaklanan sigorta primleri için de BSMV kesintisi yapılmamaktadır.
Mortgage kapsamına giren bir konut kredisi dolayısıyla Tapu Müdürlüklerinde yapılacak ipotek işlemleri de vergi, resim ve harçlardan istisna edilmiştir.

Mortgage’de faiz/kâr oranları nasıl belirlenmektedir?

Mortgage Yasası olarak da bilinen 5582 sayılı yasa ile getirilen düzenlemeler içinde Bankalar ve diğer konut finansman kuruluşları tarafından kullandırılacak konut kredilerinde faiz/kâr oranlarının nasıl belirleneceği ya da hangi oranlarda olacağı konusundan bir düzenleme yer almamaktadır. Konut kredilerine uygulanacak faiz/kâr oranları yasadan önce olduğu gibi yine piyasa koşulları çerçevesinde Bankalar tarafından serbestçe belirlenebilecektir.
5582 sayılı yasada faiz/kâr oranlarıyla ilgili olarak yer alan düzenleme kredilere uygulanacak oranların hangi usulde belirleneceğine yöneliktir.
Buna göre Bankalar, yasa öncesinde sadece sabit faizli kredi kullandırabiliyor iken yasa kapsamında Mortgage olarak kullandırılacak kredilerde sabit faizin yanı sıra değişken faizli ve sabit ve değişken faizin her ikisini de içeren yöntemlerle kredi kullandırabilecektir. Hangi yöntemin uygulanacağına Banka ve kredi borçlusu birlikte karar verecektir.
Değişken faizli kredilerde faiz oranı dönemsel bazda ve TCMB tarafından belirlenen endekse bağlı olarak değiştirilecektir.
Şunu hemen hatırlatalım ki, faizsiz bankacılık prensipleri doğrultusunda faaliyet gösteren Bankamızda yasa öncesi dönemde olduğu gibi sadece sabit kâr oranlı konut kredisi kullandırılabilecektir.

Mortgage Yasası ile birlikte tüketiciler hangi kuruluşlardan Mortgage kredisi alabilecektir?

5582 sayılı yasada mortgage kapsamında kredi kullandırabilecek kuruluşlar olarak bankalar ve katılım bankalarının yanı sıra BBDK tarafından uygun görülen finansal kiralama (leasing) şirketleri ve tüketici finansman şirketleri de sayılmıştır.

Konut satın almak için Bankanızdan kredi kullanmak istiyorum, ancak bu kredinin Mortgage kapsamında değerlendirilmesini istemiyorum. Bu mümkün mü?

Hayır, 5582 sayılı yasanın yürürlüğe girmiş olması dolayısıyla böyle bir uygulama maalesef mümkün değil. Söz konusu yasayla getirilen düzenlemeler doğrultusunda gerçek kişi tüketicilere kullandırılan konut kredileri yasa kapsamında yani Mortgage olarak değerlendirilmektedir.

Yeni yasayla birlikte kredi başvurularının değerlendirilmesinde ne gibi değişiklikler olacaktır?

Yasaya göre konut finansmanına konu olacak taşınmazların değerleme raporları bundan böyle SPK lisansına sahip eksperler tarafından düzenlenecektir. Bu düzenleme, kredi kullanmak isteyen müşterilerin ekspertiz masraflarını bir miktar artıracaktır. Banka tarafından uygun görülen konut kredisi başvurularında kredi sözleşmesi imzalanmasından önce başvuru sahibine “Sözleşme Öncesi Bilgi Formu” verilecektir. Başvuru sahibi, krediyle ilgili kullandırım koşulları, teminatlar, geri ödeme plan›, faiz/kâr oranlar› gibi bilgileri içeren formu asgari bir gün boyunca inceleyecek ve kredi sözleşmesi de bu sürenin sonunda imzalanabilecektir.

Kendi adıma kayıtlı bir konutum var. Şimdi de başka bir konut satın almak istiyorum. Bu konut için kullanacağım kredi Mortgage kapsamına girecek mi?

Evet, Mortgage’le ilgili olarak bir gerçek kişinin sahip olduğu konut adedi bakımından herhangi bir sınırlama getirilmedi. Bu nedenle satın aldığınız konut için kullanacağınız kredi mortgage kapsamına girecektir.

Mortgage kapsamında kullandığım bir krediyi vadesinden önce (erken ödemeyle) tamamen kapamak istediğimde “erken kapama komisyonu” ödemek zorunda kalacak mıyım?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu